1. Bestuur en dienstverlening

1. Bestuur en dienstverlening

Terug naar navigatie - 1. Bestuur en dienstverlening

WAT IS ONZE UITDAGING?

Inwoners en ondernemers zijn goed in staat hun eigen afwegingen te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Zij verwachten een gemeente die ondersteunt en economische en maatschappelijke initiatieven bevordert in plaats van afremt. Een gemeente die openstaat voor creatieve ideeen en initiatieven, die het gesprek aangaat en meedenkt. Ook willen inwoners en ondernemers een klantgerichte gemeente die producten en diensten snel en gemakkelijk levert. Een gemeente die dicht bij de mensen staat, weet wat er speelt en hierop inspeelt, en zorgt voor wederzijds vertrouwen.

Onder dit programma vallen de volgende beleidsvelden:

  • Bestuur en bestuurlijke samenwerking
  • Relatie burger en bestuur
  • Brandweer en rampenbestrijding
  • Openbare orde en veiligheid

1.1 Bestuur en bestuurlijke samenwerking

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Door samenwerking met omliggende gemeenten vergroten wij onze kennis, gezamenlijke capaciteit en efficiency. Hiermee besparen we met ingang van 2018 structureel € 500.000.

Terug naar navigatie - Door samenwerking met omliggende gemeenten vergroten wij onze kennis, gezamenlijke capaciteit en efficiency. Hiermee besparen we met ingang van 2018 structureel € 500.000.

Zo gaan we dat doen

We versterken de regio door samenwerkingsverbanden op economisch gebied waardoor de leefbaarheid van onze gemeenschap wordt versterkt.

Terug naar navigatie - We versterken de regio door samenwerkingsverbanden op economisch gebied waardoor de leefbaarheid van onze gemeenschap wordt versterkt.

Zo gaan we dat doen

1.2 Relatie burger en bestuur

Kaders

Terug naar navigatie - Kaders

Relatie burger en bestuur
De gemeente heeft haar ambities om de dienstverlening te verbeteren uitgewerkt in het dienstverleningsconcept ‘Wij zijn er voor U’ (juni 2009). Dit concept wordt herijkt voor de periode 2015 - 2020. Dit dienstverleningsconcept past binnen de volgende landelijke kaders:

Op het gebied van Burgerzaken gelden de volgende landelijke kaders:

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Gemeente en samenleving weten van elkaar wat er leeft.

Terug naar navigatie - Gemeente en samenleving weten van elkaar wat er leeft.

Zo gaan we dat doen

Inwoners, ondernemers en bezoekers zijn van mening dat de gemeente vanuit hun vraag en behoefte bijdraagt aan het wonen, werken en recreëren in Horst aan de Maas.

Terug naar navigatie - Inwoners, ondernemers en bezoekers zijn van mening dat de gemeente vanuit hun vraag en behoefte bijdraagt aan het wonen, werken en recreëren in Horst aan de Maas.

Zo gaan we dat doen

We verminderen klachten en bezwaren aan de voorkant door meer in gesprek te gaan met onze inwoners.

Terug naar navigatie - We verminderen klachten en bezwaren aan de voorkant door meer in gesprek te gaan met onze inwoners.

Zo gaan we dat doen

We werken aan een continue verbetering van zowel onze online als onze persoonlijke dienstverlening aan de inwoners.

Terug naar navigatie - We werken aan een continue verbetering van zowel onze online als onze persoonlijke dienstverlening aan de inwoners.

Zo gaan we dat doen

1.3 Brandweer en rampenbestijding

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We nemen onze lokale verantwoordelijkheid voor het proces Bevolkingszorg door het versterken en professionaliseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Terug naar navigatie - We nemen onze lokale verantwoordelijkheid voor het proces Bevolkingszorg door het versterken en professionaliseren van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Als Horst aan de Maas hebben we onze crisisorganisatie en processen Bevolkingszorg hoog in het vaandel staan. We nemen een proactieve houding aan wat betreft het continue proces van verbeteren en door-ontwikkelen van het proces Bevolkingszorg. Niet alleen in de koude (beheer)fase, maar ook in de warme (operationele) fase. Dat betekent in de praktijk dat nadrukkelijk gestuurd wordt op het nakomen van afspraken qua bijdrage aan de boven-lokale piketten, maar ook w.b. de inzet en investeringen in het opleiden, trainen en opleiden van de functionarissen waarvoor we lokaal aan de lat staan. Dat is de back-bone van onze crisisorganisatie. Over deze ontwikkelingen blijven we in gesprek met onze crisispartners en collega-gemeenten via de verschillende gremia binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Zo gaan we dat doen

We zorgen voor een efficiënte en effectieve rampenbestrijding, crisisbeheersing, brandweer en publieke gezondheid binnen de openbare orde en veiligheid.

Terug naar navigatie - We zorgen voor een efficiënte en effectieve rampenbestrijding, crisisbeheersing, brandweer en publieke gezondheid binnen de openbare orde en veiligheid.

Zo gaan we dat doen

1.4 Openbare orde en veiligheid

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We stimuleren fysieke en sociale veiligheid voor onze inwoners.

Terug naar navigatie - We stimuleren fysieke en sociale veiligheid voor onze inwoners.

Zo gaan we dat doen

WAT GAAT DAT KOSTEN?

Terug naar navigatie - WAT GAAT DAT KOSTEN?
Exploitatie 2016 werkelijk 2017 raming na wijziging 2018 raming 2019 raming 2020 raming 2021 raming
Lasten 7.028 7.600 7.707 7.684 7.617 7.696
Baten -1.908 -1.058 -930 -646 -643 -673
Gerealiseerd saldo van baten en lasten 5.120 6.542 6.777 7.038 6.974 7.023
Stortingen en onttrekkingen 2016 werkelijk 2017 raming na wijziging 2018 raming 2019 raming 2020 raming 2021 raming
Stortingen 55 55 55 55 55 55
Onttrekkingen 0 -80 -80 -129 0 -60
Mutaties reserves -55 25 25 74 -55 5