3. Sociaal domein

3. Sociaal domein

Terug naar navigatie - 3. Sociaal domein

WAT IS ONZE UITDAGING

De eerste jaren van de veranderingen in het sociaal domein zijn voorbij. De overgang van cliënten van rijk, provincie, zorgverzekeraar en zorgkantoor (transitie) is goed verlopen. Er staat een goede basis om onze inwoners de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Maar we zijn nog niet klaar. In 2018 zetten wij ons in om de transformatie verder vorm te geven. Bij transformatie in het sociaal domein gaat het om verbinden, verbeteren en vernieuwen. Daarbij streven we 5 belangrijke doelen na:

  • bevorderen van de kracht van onze gemeenschappen en zelfredzaamheid van onze inwoners;
  • tijdige signalering en effectieve preventie;
  • stimuleren dat onze inwoners naar vermogen en behoefte participeren in de samenleving;
  • organiseren van een adequaat vangnet als de ondersteuningsbehoeften van onze inwoners de samenkracht en eigen kracht overstijgen;
  • borgen dat er adequate basisvoorzieningen zijn en dat deze ook op lange termijn beschikbaar zijn voor onze inwoners.

De gemeente heeft sinds jaar en dag een wettelijke taak in het ondersteunen van inwoners die niet meer economische of fysiek zelfstandig zijn. Daarnaast heeft onze gemeente krachtige en ondernemende gemeenschappen. Ook in 2018 blijven we ondersteuning bieden aan deze gemeenschappen en aan inwoners die dat nodig hebben. We werken hierin samen met maatschappelijke partners en met gemeenten in de regio, omdat sommige voorzieningen alleen op regionale schaal kunnen worden vormgegeven.

In 2018 willen we de kracht van onze gemeenschappen en de vele inwonersinitiatieven ondersteunen en ons meer richten op preventie en verbinding tussen inwonersinitiatieven, algemene voorzieningen en gebiedsteams. De gedachte is dat inwoners in hun eigen omgeving gebruik kunnen maken van algemene voorzieningen, het eigen netwerk en/of eigen kracht. Daardoor hebben zij minder zware maatwerkvoorzieningen nodig om in hun ondersteuningsbehoefte te voorzien. Betere toegankelijkheid van ondersteuning in de eigen omgeving leidt tevens tot eerdere inzet van lichte ondersteuning die preventief kan werken. We stimuleren inwoners om te blijven participeren en een maatschappelijke bijdrage leveren in hun eigen omgeving. Voor de komende jaren  verwachten we dat de budgetten die het rijk nu aangeeft,  voldoende zullen zijn om onze inwoners de juiste ondersteuning te kunnen bieden.

Daarbij blijven we samenwerken met inwoners, partners in het onderwijs, verenigingsleven en maatschappelijke omgeving. Samen met partners zoeken we naar manieren om de individuele ondersteuning aan inwoners meer collectief passend bij de leefomgeving en behoefte van de inwoner vorm te geven. Onze aanpak is toegankelijk voor iedereen die ondersteuning nodig heeft. Daarbij richten we ons ook op de mogelijkheden om onderwijs, sport, cultuur en kinderopvang  toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen om zo de participatie van inwoners te kunnen verhogen. Voor inwoners die meer risico lopen op afhankelijkheid van individuele ondersteuning hebben we extra aandacht. In 2018 bezien we op welke manier we de aanpak voor de kwetsbare jongeren kunnen verbeteren. We houden daarbij nauwlettend in de gaten of het re-integratiebudget gericht op ondersteuning bij participatie daarbij toereikend blijft.

We richten ons daarbij ook op preventie en het versterken van de integraliteit. We zoeken naar manieren om schotten in financiering weg te nemen om investeringen in integrale ondersteuning en samenwerking (1 Gezin, 1 Plan, 1 Regisseur) mogelijk te maken. Een meer integrale aanpak is ook te zien aan de indeling van de begroting waarbij we het onderbrengen van de doelstellingen en maatregelen bij een specifiek beleidsveld hebben losgelaten. Thema’s als jeugd, WMO en Participatie komen niet meer zo nadrukkelijk terug. Ze zijn ondergebracht in de doelstellingen.

 

3.1 Sociaal Domein

Kaders

Terug naar navigatie - Kaders
Leefbaarheid
Onderwijs
Sport
Peuterspeelzalen en kinderopvang
Kunst en cultuur
Nieuwkomers

Preventie

Werk en inkomen

Ondersteuning en zorg

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We bevorderen de kracht van onze gemeenschappen en de zelfredzaamheid van onze inwoners.

Terug naar navigatie - We bevorderen de kracht van onze gemeenschappen en de zelfredzaamheid van onze inwoners.

Zo gaan we dat doen

We borgen dat er adequate basisvoorzieningen zijn en dat deze ook op lange termijn beschikbaar zijn voor onze inwoners.

Terug naar navigatie - We borgen dat er adequate basisvoorzieningen zijn en dat deze ook op lange termijn beschikbaar zijn voor onze inwoners.

Zo gaan we dat doen

We organiseren een adequaat vangnet als de ondersteuningsbehoeften van onze inwoners de samenkracht en eigen kracht overstijgen.

Terug naar navigatie - We organiseren een adequaat vangnet als de ondersteuningsbehoeften van onze inwoners de samenkracht en eigen kracht overstijgen.

Zo gaan we dat doen

We stimuleren dat onze inwoners naar vermogen en behoefte participeren in de samenleving.

Terug naar navigatie - We stimuleren dat onze inwoners naar vermogen en behoefte participeren in de samenleving.

Zo gaan we dat doen

We voorkomen inwoners afhankelijk worden van individuele ondersteuning.

Terug naar navigatie - We voorkomen inwoners afhankelijk worden van individuele ondersteuning.

Zo gaan we dat doen

WAT MAG DAT KOSTEN?

Terug naar navigatie - WAT MAG DAT KOSTEN?
Exploitatie 2016 werkelijk 2017 raming na wijziging 2018 raming 2019 raming 2020 raming 2021 raming
Lasten 42.077 48.579 44.511 44.250 44.439 44.444
Baten -9.143 -10.592 -9.495 -9.454 -9.454 -9.444
Gerealiseerd saldo van baten en lasten 32.934 37.987 35.016 34.796 34.985 35.000
Stortingen en onttrekkingen 2016 werkelijk 2017 raming na wijziging 2018 raming 2019 raming 2020 raming 2021 raming
Stortingen 1.271 3.659 193 193 193 193
Onttrekkingen -1.711 -5.237 -301 -121 -295 -294
Mutaties reserves 440 1.578 108 -72 102 101