WAT IS ONZE UITDAGING?
Vrijetijdseconomie
Lokaal versterken we de structuur van de vrijetijdseconomie. Dit doen we samen met ondernemers, belangengroepen en het Toeristisch Platform Horst aan de Maas. In 2021 starten we met het nieuwe plan. Daarbij maken we gebruik maken van de leerervaringen uit de ontwikkeling van het Lokaal Gastheerschap en behouden we de waardevolle onderdelen.
Regionaal voeren we het “Actieprogramma Vrijetijdseconomie 2018-2025” uit. Dat is inmiddels gekoppeld aan de Investeringsagenda Noord-Limburg. We benutten daarbij ons landschap en de kansen die dit biedt optimaal. Voor wat betreft de destinatiemarketing (het op de kaart zetten van onze gemeente ) sluiten we aan bij de provinciale campagnes van Eén Limburg.
De vrijetijdssector heeft in 2020 flink te lijden onder de coronapandemie en de daaraan gekoppelde maatregelen. We moeten afwachten hoe zich dat in 2020 / 2021 verder ontwikkelt. Samen met de sector zijn en blijven we in overleg over hoe we als gemeente kunnen faciliteren om de nadelige gevolgen zo beperkt mogelijk te houden.
Ruimte
De Structuurvisie wordt doorvertaald naar een Omgevingsvisie, inclusief een herijkt kwaliteitsmenu met oog voor duurzaamheid. De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 januari 2022, maar we gaan door met de implementatie hiervan om onze dienstverlening en klantprocessen te optimaliseren en te transformeren . In 2020 bepalen we het gewenste ambitieniveau en de daarvoor noodzakelijke acties.
Intensieve veehouderij (IV)
De grote hoeveelheid regelingen, programma’s en projecten op het gebied bieden kansen voor het behoud en de ontwikkeling van de vitaliteit van ons landelijk gebied. We werken aan het toekomstbestendig maken van de sector:
- een forse daling van emissies in zijn totaliteit en in specifieke knelsituaties,
- de afname van het aantal veehouderijen en
- de extensivering van een deel daarvan.
De versnelde toename van vrijkomende agrarische bebouwing en het verder innoveren van de toekomstbestendige bedrijven biedt kansen die we niet moeten laten liggen. Die zijn bepalend voor de ontwikkeling van onze veehouderijsector in samenhang met haar omgeving. Dit wordt meegenomen in de Visie op de veehouderij.
Voedingstuinbouw, fruitteelt, boomkwekerij en glastuinbouw
Onze regio heeft de complete agrifoodsector in huis en is de grootste veredelingsregio van Nederland. Een broedplaats van kennis en kunde op het gebied van zachtfruit en gezondheid. We zetten in op het verder vergroten van de innovatiekracht en de technologische vernieuwing die nodig is om antwoorden te vinden op de maatschappelijke vraagstukken in de agrifoodsector, Dit doen we samen met onze ondernemers en de Brightlands Campus Greenport Venlo. Hiermee faciliteren we verbinding tussen de veredelings- en primaire sector enerzijds en de gezondheidsexpertise anderzijds. Deze inzet is gekoppeld aan de ontwikkelagenda van de regio.
We werken daarnaast aan de actualisatie van onze visie Glastuinbouw. We geven daarbij ruimte aan innovatie en werken mee aan de ontwikkeling van toekomstgerichte bedrijven op een duurzame locatie.
Economische zaken, verpachtingen enz.
We geven onze lokale economie ruimte om zich te ontwikkelen. Samenwerking met het lokale bedrijfsleven en het onderwijs is daarvoor essentieel. De gevolgen van de coronapandemie zijn nog niet te overzien maar die gaan wat betekenen voor de rol van de gemeente.
Onder dit programma vallen de volgende beleidsvelden:
1.1 Vrijetijdseconomie
1.2 Ruimte
1.3 Intensieve veehouderij
1.4 Voedingstuinbouw, fruitteelt en boomkwekerij
1.5 Economische zaken, verpachtingen enz.