Algemeen
In de notitie ‘Van Vakmanschap naar Meesterschap’ staat waar onze organisatie vandaan komt en waar we in algemene zin naartoe gaan. Speerpunten om de gestelde doelen te bereiken zijn o.a. het cultuurtraject en de herijking van planning en control. De notitie is een basis voor de ontwikkeling van Bedrijfsvoering. Daarbij werken we vanuit visie en passen we ons aan, aan de veranderingen in de omgeving. De omgeving verandert en is complex. De ontwikkeling van bedrijfsvoering is gericht op het leveren van aantoonbare toegevoegde waarde. Toegevoegde waarde die aansluit bij het realiseren van de maatschappelijke waarde van de gemeente. Meesterschap in de taken van Bedrijfsvoering betekent dat we
- vanuit een kwalitatief hoog niveau aan vakmanschap onze dienstverlening leveren,
- de ontwikkelingen en mogelijkheden van de omgeving, in dialoog met de klant van buiten naar binnen brengen in de productontwikkeling
- onze dienstverlening op interactieve manier leveren vanuit de behoefte van de klant op een effectieve, efficiënte wijze.
Wij streven ernaar dat we trots kunnen zijn op ons vak en dat onze klant onze toegevoegde waarde erkent. Werkplezier in combinatie met een gezonde ambitie leidt tot betere interne dienstverlening. En dat is de basis voor goede externe dienstverlening. Klantbeleving is daarbij onze inspiratiebron.
Om het gewenste meesterschap te kunnen tonen, worden de bedrijfsvoeringstaken grondig herijkt en opnieuw opgebouwd. Dat doen we op basis van de principes van operational excellence en customer intimacy. Vrij vertaald worden de taken nog meer meetbaar effectief en efficiënt ingericht. Daarbij wordt de toegevoegde waarde geduid. We ontwikkelen elkaar door te werken vanuit taakeenheden met gedeelde uitdagingen en verantwoordelijkheden. We organiseren de PDCA-cyclus binnen de eenheden. De cyclus is afgestemd op de interne en externe omgeving en voorzien van methodieken gericht op teamprestaties. Denk aan dag- of weekstarts, de evaluatie van afspraken en coaching. We letten op de ‘kracht van zacht’ door met respect en vertrouwen met elkaar om te gaan. Dat doen we in balans met de afspraken die de taakeenheden waar hebben te maken. We organiseren naast planning ook ruimte om te handelen. We organiseren gezamenlijke verantwoordelijkheid en zelfsturing van taakeenheden. We ondersteunen dat door bijvoorbeeld vier-ogen-principes, buddy’s en ontwikkelruimte voorzien van denkkracht. Met het organiseren van denkkracht bedoelen wij het stimuleren van innovatie door goed samen na te denken over wat we doen en hoe het ook anders zou kunnen. Van oudsher schieten we namelijk te snel naar de doe-houding. Taakeenheden en teams leren van elkaar en worden daartoe uitgedaagd. Management is open aanspreekbaar op voorbeeldgedrag en -houding.
Om dit te bereiken werken we met een doordacht cultuurtraject. We werken aan middelen om het proces te ondersteunen, zoals handige applicaties als Pepperflow. We werken intensief aan interne en externe samenwerking gericht op toekomstbestendige verbindingen.